ΜΠΑΡΑ

topp

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ    ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

«Στο μέλλον το νερό θα ανήκει στις πολυεθνικές αντί σε όλους εμάς.»

🌍 Το νερό είναι το επίδικο του μέλλοντος παγκοσμίως!! Μην επιτρέψουμε να μας πάρουν το νερό 🌍

Το «Monitor» της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ερευνά τον ρόλο της Κομισιόν στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Η εκπομπή της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης «Monitor» έκανε πρόσφατα μια έρευνα για τις πιέσεις που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες μέλη της Ε.Ε. για να ιδιωτικοποιήσουν τις υπηρεσίες ύδρευσης.




Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην περιοχή Pacos de Ferreira της Πορτογαλίας όπου επιβλήθηκε η ιδιωτικοποίηση και όπου μέσα σε λίγα χρόνια τα τιμολόγια αυξήθηκαν 400 τα εκατό και συνεχίζουν με αύξηση  6 τα εκατό κάθε χρόνο.
 «Δεν μπορούμε πια να πιούμε νερό, όπως πίναμε στο παρελθόν, δεν είναι καλό» λένε οι κάτοικοι της περιοχής που ήταν από την αρχή αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση.

Το 8λεπτο βίντεο στη συνέχεια πηγαίνει στο κέντρο του προβλήματος στις Βρυξέλλες. Εκεί ερευνά σε βάθος την κατάσταση και παρουσιάζει έγγραφα που αποδεικνύουν την απόφαση για «άνοιγμα της αγοράς» του νερού, ξεκινώντας από τις χώρες του Νότου, μια αγορά που την υπολογίζουν σε τριψήφια δις.
 Όσο για τους ποιους έχει ως συμβούλους, στην ομάδα ειδικών που χαράσσουν την πολιτική του νερού, ο επίτροπος Barnier ο ισχυρός άντρας της Commission, το ρεπορτάζ μας πληροφορεί ότι είναι το Steering Group που αποτελείται από τους γενικούς διευθυντές των μεγαλύτερων πολυεθνικών του χώρου. «Το γκρουπ δεν το επέλεξα εγώ» δηλώνει ο Barnier, «Αν με ρωτάτε αν θα έπρεπε να είναι αυτό το γκρουπ πιο ισορροπημένο απαντάω ναι» λέει όταν ο δημοσιογράφος του διαβάζει τη λίστα των συμμετεχόντων...

    «Νερό ένα ανθρώπινο δικαίωμα ή μια μπίζνες δισεκατομμυρίων δολαρίων;»

    «Φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες αποφάσισαν».

    «Στο μέλλον το νερό θα ανήκει στις πολυεθνικές αντί σε όλους εμάς.»

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΑ ΡΑΝΤΟΥ



 Tο υπουργείο Ενέργειας προσπαθεί εν μέσω τέτοιας κρίσης να κάνει το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ένα νομοσχέδιο που έχει «απορριφθεί» τρεις φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αποφάσισε τον αδιαμφισβήτητα δημόσιο χαρακτήρα του: μια το 2021 και δύο το 2022.

Το υπουργείο Εργασίας εκμεταλλεύτηκε το εθνικό πένθος και κατέβασε από την επίσημη ιστοσελίδα νομοσχέδιο με 263 άρθρα και 357 σελίδες, που στην ουσία πρόκειται για το νομοσχέδιο που ενώνει τρία επιμέρους νομοσχέδια, ρυθμίζει το καθεστώς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αναδιατάσσει την διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας.
 Συγκεκριμένα, περνούν αρμοδιότητες από Δήμους και την Εθνική Επιτροπή Υδάτων σε μια ανεξάρτητη αρχή και το Υπουργείο. Δηλαδή, αρμοδιότητες που μέχρι πρότινος είχε ο Δήμος, περνούν τώρα σε ανεξάρτητη αρχή και στο υπουργείο.

Έτσι, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αποτελεί τον αρμόδιο φορέα για την προστασία και διαχείριση των υδάτων, ενώ υπό την εποπτεία του τίθεται και η ΕΥΔΑΠ. Αυτό στα λαϊκά σημαίνει «κάνω κουμάντο χωρίς να δίνω λογαριασμό».

Το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο

 «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των Οδηγιών Ε.Ε. 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος»

 κατατέθηκε στην Βουλή στις 28 Φεβρουαρίου και παρέμεινε ανηρτημένο στο opengov.gr από το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου - μόλις για 4 ημέρες και στην διάρκεια αργίας.

Αυτό θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ένα πρώτο βήμα, που έγινε κάτω από αδιαφανείς ή τουλάχιστον όχι και τόσο διαφανείς συνθήκες, για την ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου αγαθού.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες ακριβώς επειδή οι αρμοδιότητες που θα λάβει η Ρυθμιστική Αρχή θα εκτοπίσουν τον κρατικό παράγοντα από την κρατική παρέμβαση και ουσιαστικά από τον δημόσιο έλεγχο ενός κατεξοχήν δημόσιου αγαθού.

Όπως υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση της η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), η θέσπιση Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) δημιουργεί ανησυχία, καθώς πάνω της βασίζονται άλλου τύπου παρεμβάσεις στον τομέα των υπηρεσιών ύδρευσης
 «που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ, και μάλιστα σε αντίθεση με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού».



Το νερό είναι το επίδικο του μέλλοντος παγκοσμίως!! Μην επιτρέψουμε να μας πάρουν το νερό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.