ΜΠΑΡΑ

topp

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ    ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Η νέα αποικιακού χαρακτήρα σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την «Ελληνικός Χρυσός» (ιδιοκτησίας της καναδικής Eldorado Gold)


Ένα σύντομο βίντεο με τα κυριότερα σημεία της νέας αποικιακού χαρακτήρα σύμβασης του ελληνικού Δημοσίου με την «Ελληνικός Χρυσός» (ιδιοκτησίας της καναδικής Eldorado Gold)


Παραχώρηση γης χωρίς αντίτιμο, παραίτηση του Δημοσίου από διεκδικήσεις προς την εταιρεία, πλήρης ελευθερία της εταιρείας για την επιλογή μεταλλουργικών μεθόδων και έλεγχος των περιβαλλοντικών καταγγελιών από ιδιώτες ελεγκτές που θα προσλαμβάνονται από την ίδια, είναι κάποια από τα σημεία της ντροπιαστικής σύμβασης.

💣 Η ανάμιξη του Καναδά στην Κεντρική Αμερική έχει υποσκάψει την δημοκρατία στην περιοχή.

 Οι καναδικές εταιρίες εξόρυξης συχνά στηρίζουν ανεξέλεγκτες κυβερνήσεις και αναπαράγουν την διαφθορά σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Παρά το αποκρουστικό ιστορικό τους σε παραβιάσεις δικαιωμάτων των αυτοχθόνων, των ανθρώπινων και περιβαλλοντολογικών δικαιωμάτων, οι καναδικές πολυεθνικές απειλούν να μολύνουν τις μελλοντικές γενιές με  κυβερνήσεις που χαρακτηρίζονται από ακόμα μεγαλύτερη  διαφθορά και ατιμωρησία και που θα συνεχίσουν να βάζουν τα συμφέροντα του ξένου κεφαλαίου πάνω από το δημόσιο συμφέρον.

Με το να υποσκάπτουν προσπάθειες που βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα από κοινότητες, οργανισμούς και κυβερνήσεις, οι Καναδικές εξορυκτικές πολυεθνικές αποσταθεροποιούν τις ήδη εύθραυστες, μετεμφυλιακές χώρες όπως η Γουατεμάλα, η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαντόρ.

Alexandra Pedersen*
*είναι Καναδή ακτιβίστρια και υποψήφια διδάκτορας Γεωγραφίας στο Queen’s University.

Οι παραβιάσεις από τις καναδικές εταιρίες εξόρυξης των ανθρώπινων και περιβαλλοντολογικών δικαιωμάτων έχουν καταγραφεί εκτενώς από τις κοινότητες που πλήττονται,  και διεθνείς ομάδες αλληλεγγύης.

Τέτοιες αδικίες είναι απτά παραδείγματα της βαθιάς δομικής βίας με την οποία οι εξορυκτικές του Καναδά είναι εγγενώς συνδεδεμένες. Οι πράξεις τους, υπό το προσωπείο της “ανάπτυξης”, έχουν υποσκάψει την διακυβέρνηση στις χώρες που η δημοκρατία μπορεί να περιγράφει σαν “άνιση”.

Η νομικός ερευνητής Debbie Johnston γράφει:

“Η βιομηχανία εξόρυξης του Καναδά αναζητά διαρκώς ανεκμετάλλευτους φυσικούς πόρους που βρίσκονται σε υποανάπτυκτα κράτη που έχουν αδύναμες, αποτυχημένες ή και συχνά αυταρχικές κυβερνήσεις, που έχουν ανάγκη ξένες επενδύσεις σε κεφάλαιο και τεχνολογία για να εκμεταλλευτούν τους πόρους τους , για να ευημερήσουν και σε κάποιες περιπτώσεις για να μείνουν στην εξουσία’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.