ΜΠΑΡΑ

topp

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ    ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

ΗΠΕΙΡΟΣ. εξορύξεις Fracking. καί οι περιοχές Natura 2000


εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεκινήσει στην περιφέρεια της Ηπείρου 🌄
η εφαρμογή ενός προγράμματος για την ανεύρεση και εξόρυξη υδρογονανθράκων, σε μια έκταση 4.187 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή πάνω από το 3% της ελληνικής επικράτειας.
 Το έργο ανήκει κατά 40% στην ελληνική Energean Oil & Gas και κατά 60% στην ισπανική Repsol, ενώ τις έρευνες για τον ακριβή εντοπισμό κοιτασμάτων πραγματοποιεί η ιταλική Geotech. Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις και κατοίκους της περιοχής

 «Οι περιοχές Natura 2000 δεν εξαιρούνται από τις έρευνες για τις εξορύξεις. 

Σέ ερώτηση στό υπουργείο περιβάλλοντος
Η απάντηση του υπουργείου ήταν αρνητική, αφού είπαν ότι έχουν ήδη υπογραφεί οι συμβάσεις και πλέον δεν γίνεται να εξαιρεθούν οι περιοχές Natura 2000».🌄




Η επικίνδυνη μέθοδος εξόρυξης Fracking



Άλλος ένας περιβαλλοντικός κίνδυνος αφορά την ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον μέθοδο εξόρυξης fracking, αλλιώς υδραυλική ρωγμάτωση.
Συγκεκριμένα, μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών του 2012 εντόπισε στα Ιωάννινα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου, ενός μη συμβατικού υδρογονάνθρακα που εξορύσσεται με τη μέθοδο fracking. 
«η εξόρυξη του σχιστολιθικού αερίου είναι μια βαριά περιβαλλοντικά διαδικασία. Αυτό το αέριο βρίσκεται ανάμεσα στις σχισμές των πετρωμάτων. Για την εξόρυξή του, θα πρέπει να γίνουν “ενέσεις” μεγάλης πίεσης με χημικά, τα οποία αφενός προκαλούν ρύπανση, αφετέρου αυξάνουν τον κίνδυνο για σεισμούς, λόγω των αυξημένων πιέσεων στο υπέδαφος. Η εφαρμογή της θα είναι καταστροφική για την Ήπειρο».
Οι κάτοικοι ζητούν να απαγορευθεί νομοθετικά το fracking στην Ελλάδα, όπως ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε.. Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση.

«εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ενίσχυση της κλιματικής αλλαγής,  εγώ είμαι αντίθετος στις εξορύξεις στην Ελλάδα και επειδή δεν πρόκειται να σώσουν την ελληνική οικονομία. Οι επιπτώσεις στη φύση και τον τουρισμό θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τα κέρδη.''
 Άλλωστε, χώρες με εξορύξεις υδρογονανθράκων μεγάλης κλίμακας δεν αύξησαν το βιοτικό τους επίπεδο.

 Γι’ αυτούς τους λόγους, δεν πρόκειται να στηρίξουμε όσες συμβάσεις έρθουν στη Βουλή για τις εξορύξεις στα 20 οικόπεδα που υπάρχουν μόνο για το Ιόνιο και το Λιβυκό Πέλαγος».

 «Η Ήπειρος και το Ζαγόρι δεν έχουν πολλούς εναλλακτικούς τρόπους ανάπτυξης. Βασιζόμαστε στην προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση του πρωτογενή τομέα.
νομίζω ότι τις περισσότερες φορές περιβάλλον και πετρέλαιο δύσκολα παντρεύονται. 🌄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.