ΜΠΑΡΑ

topp

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ    ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Η Ήπειρος εκπέμπει SOS.

Η Ήπειρος, ένας τόπος με άφθονα νερά, εκατοντάδες είδη ζώων και φυτών και πλούσια ιστορία και παράδοση, εκπέμπει SOS. Η πιο παρθένα ίσως περιοχή της Ελλάδας απειλείται άμεσα από επικίνδυνες εξορύξεις πετρελαίου. Είμαστε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας που ήδη αντιδρά, χρειάζεται όμως η συμμετοχή όλων μας πριν να είναι αργά.





Η χώρα μας και η περιοχή Ηπείρου και Ιονίου επιχειρείται να δεσμευτεί για δεκαετίες σε μια βαριά βιομηχανική δραστηριότητα που αντιτίθεται στην αειφορία του πρωτογενή τομέα αυξάνοντας τελικά νομοτελειακά την ανεργία, δηλητηριάζοντας τα μοναδικά παγκόσμια πλεονεκτήματα του τόπου μας στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων διατροφής.

«Η επιλογή της «βρώμικης» ανάπτυξης, των εξορύξεων υδρογονανθράκων, φαίνεται ότι προχωρά παραγνωρίζοντας εντελώς την απειλή για την τοπική οικονομία, την υγεία, την ασφάλεια, τα κοινωνικά κεκτημένα και το περιβάλλον της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας»,
Ενώ ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής έχει οδηγήσει ήδη πολλές χώρες να αναθεωρούν τις ενεργειακές πολιτικές τους …
 η κυβέρνηση υποκύπτει στις πιέσεις των μεγάλων πετρελαϊκών συμφερόντων 💣


1) Να σχεδιάσουμε μαζί με τους παραγωγούς την ενεργειακή στροφή γεωργίας, κτηνοτροφίας  σε ένα πρότυπο τοπικής αειφορίας βασισμένο στην αυτάρκεια αντίθετα με τη βιομηχανικού τύπου αγροτική παραγωγή και τη μονοκαλλιέργεια των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και του αποκλειστικά εξαγωγικού προφίλ

2) Να δρομολογήσουμε την απεξάρτησή του κλάδου από τα ορυκτά καύσιμα, συμβάλοντας στην αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας π.χ. με αξιοποίηση των ζωϊκών υποπροϊόντων και αποβλήτων πτηνο – κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων μονάδων βιοαερίου / κόμποστ μικρής έως μεσαίας κλίμακας οργανικά συνδεδεμένες με την πρωτογενή παραγωγή, με την ορθή περιβαλλοντική και διατροφική διαχείριση, με ΑΠΕ μικρής κλίμακας (π.χ. φωτοβολταϊκά στις αγροτικές εγκαταστάσεις) με γνώμονα τη συμπληρωματικότητα με τις τοπικές δραστηριότητες και όχι μόνο το κέρδος.

3) Να προωθήσουμε την ποιοτική γεωργοκτηνοτροφία  μικρής κλίμακας και τα προϊόντα τους με δραστηριότητες τοπικής εμβέλειας και μικρής χωρικής κλίμακας συνυφασμένες με τη ζωή των ορεινών  οικισμών της περιοχής, υλοποιώντας ρεαλιστικά σχέδια ανάσχεσης της εγκατάλειψης τους

4) Να δημιουργήσουμε κλειστά δίκτυα παραγωγής-διακίνησης-κατανάλωσης, χωρίς μεσάζοντες, με στόχο την ενδυνάμωση της απασχόλησης με βάση την αειφορία, την προστασία των υδάτων  την προστασία των μοναδικών τοπίων της περιοχής και της βιοποικιλότητας.

5) Να υλοποιήσουμε σχέδια δράσης για την διατήρηση & αποκατάσταση των παραγωγικών αγροτικών τοπίων με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα και τις ενεργειακές και χημικές εισροές, για την παραγωγή τοπικών πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.)

6) Να δρομολογήσουμε την διάσωση, προστασία, διατήρηση και εκ νέου διάδοση των τοπικών γενετικών πόρων. Οι ντόπιες φυλές ζώων και ποικιλίες φυτών όχι μόνο είναι ανθεκτικές και προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες, αλλά σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής προσδίδουν και εξασφαλίζουν τη μοναδικότητα των παραγόμενων προϊόντων.

7) Να στηρίξουμε τη δημιουργία και την προβολή μικρών οικογενειακών ή συνεταιριστικών τυροκομείων που θα πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας σε επισκέπτες, όπως και καταλυμάτων και χώρων εστίασης που θα προβάλουν τα ιδιαίτερα προϊόντα και την τοπική κουζίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.