ΜΠΑΡΑ

topp

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ    ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Προς όφελος ποιού θα είναι η εκμετάλλευσή;

«Εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο:🌄 Υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα; Προϋποθέσεις και δεσμεύσεις».
Αν διαπιστωθεί πως τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ήπειρο 🌄 είναι άξια προς εκμετάλλευση, ποιος θα καρπωθεί τα οφέλη από την εκμετάλλευση του πετρελαίου και άλλων παραγώγων; Θα τα μοιραστούν οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς ή θα τα καρπωθούν- όπως συμβαίνει σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες- οι μεγαλομέτοχοι των επιχειρηματικών ομίλων που θα αναλάβουν την έρευνα και εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο υπέδαφος της Ηπείρου;🌄


Η Ήπειρος,🌄 ένας τόπος με άφθονα νερά, εκατοντάδες είδη ζώων και φυτών και πλούσια ιστορία και παράδοση, εκπέμπει SOS. Η πιο παρθένα ίσως περιοχή της Ελλάδας απειλείται άμεσα από επικίνδυνες εξορύξεις πετρελαίου.
 Είμαστε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας που ήδη αντιδρά, χρειάζεται όμως η συμμετοχή όλων μας πριν να είναι αργά.



«Η επιλογή της «βρώμικης» ανάπτυξης, των εξορύξεων υδρογονανθράκων, φαίνεται ότι προχωρά παραγνωρίζοντας εντελώς την απειλή για την τοπική οικονομία, την υγεία, την ασφάλεια, τα κοινωνικά κεκτημένα και το περιβάλλον της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας», η χώρα μας μπαίνει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι, χωρίς οι πολίτες να γνωρίζουν το υψηλό ρίσκο και εάν πραγματικά αξίζει τον κόπο!

Ενώ ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής έχει οδηγήσει ήδη πολλές χώρες να αναθεωρούν τις ενεργειακές πολιτικές τους … η κυβέρνηση υποκύπτει στις πιέσεις των μεγάλων πετρελαϊκών συμφερόντων και κινδυνεύει να μετατρέψει τη χώρα σε μια ευρωπαϊκή Νιγηρία».

Τεσσεράμισι χρόνια μετά, η σημερινή κυβέρνηση προχωρά ανένδοτη στην υλοποίηση των δεσμεύσεων των συγκυβερνήσεων ΝΔ/Πασόκ και δίνει το πράσινο φως στην εκκίνηση των εργασιών έρευνας στην περιοχή της Ηπείρου, με διαδικασίες ουσιαστικά βίαιες, που καταστρατηγούν κάθε έννοια και δικαίωμα ενημέρωσης, συμμετοχής και διαβούλευσης.


Δίπλα στον μοναδικό της φυσικό πλούτο, η περιοχή έχει να παραθέσει ένα σπάνιο δίκτυο τοπίων και ζωντανών δειγμάτων ανθρωπογενούς δράσης, απαράμιλλης πολιτισμικής αξίας.

– Η προοπτική κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας της περιοχής έχει καθοριστεί από δεκαετίες βάσει των φυσικών και πολιτισμικών της χαρακτηριστικών, της γεωγραφίας, της κλίμακας και του χαρακτήρα του ανάγλυφου, του κλίματος και του φυσικού και πολιτισμικού της πλούτου: ήπια και ποιοτική τουριστική δραστηριότητα, αμπελουργία και παραγωγή ποιοτικών, βιολογικών, τοπικών προϊόντων.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
Οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν βάλει στο στόχαστρο την Ήπειρο και τη μοναδική ομορφιά της. Η πολυεθνική Repsol και η Energean Oil & Gas έχουν αναλάβει την έρευνα στην περιοχή για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, σε μία έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Το νέο δεν είναι καινούριο, μία υπουργική απόφαση όμως που υπογράφηκε το Σεπτέμβριο του ‘17 έφερε το ζήτημα στην επιφάνεια.
 Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το 60% της ελληνικής Energean Oil & Gas μεταβιβάζεται στην ισπανική εταιρεία Repsol, όσον αφορά στη συμμετοχή τους στη Σύμβαση Μίσθωσης της περιοχής παραχώρησης «Ιωάννινα», όπως αναφέρει η δημοσίευση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων.

Πλέον, η Repsol λαμβάνει τη θέση της εντολοδόχου εταιρείας για την εν λόγω παραχώρηση, με σκοπό την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή.
 Έκτοτε, οι εξελίξεις προχώρησαν γρήγορα: οι κάτοικοι βρέθηκαν μπροστά στην ιταλική εταιρεία Geotech, όταν επιχείρησε να ξεκινήσει την αποψίλωση δασικών περιοχών των Ιωαννίνων, για να ανοίξει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, το δρόμο για την έρευνα, και κατάφεραν να την εμποδίσουν, καθώς τα συνεργεία απέτυχαν να δείξουν τις κατάλληλες άδειες και αναγκάστηκαν σε αποχώρηση.
Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες, επικίνδυνες έρευνες: εργασίες γεώτρησης και τοποθέτηση εκρηκτικών σε βάθος λίγων μέτρων, που ανατινάσσονται για τις ανάγκες των σεισμικών ερευνών.

Μόνο στα πρώτα 500 χιλιόμετρα, θα γίνουν 11.500 τέτοιες εκρήξεις,💣 που εκτός από την επιβάρυνση στο περιβάλλον, μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και σεισμική δραστηριότητα.🌋



ΤΙ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ
Οι πολύτιμοι ποταμοί της περιοχής, όπως ο Καλαμάς, ο Άραχθος και ο Βοϊδομάτης, οι προστατευόμενες περιοχές και τα είδη ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως ο λύγκας και η βίδρα, όλα απειλούνται από τις εξορύξεις.💣

Επιπλέον, ο τουρισμός, που βασίζεται στη μαγευτική φύση και τα πολιτιστικά μνημεία της Ηπείρου, η παραγωγή ντόπιων προϊόντων όπως η φέτα, το τσίπουρο και οι πίτες, κινδυνεύουν από τη ρύπανση του νερού και του εδάφους.
 Τελικά, για το κέρδος λίγων απειλείται ο φυσικός μας πλούτος και η ίδια μας η πολιτιστική κληρονομιά.


Εκτός όμως από τα γεφύρια, τα νερά και τα εθνικά πάρκα, η Ήπειρος είναι και οι άνθρωποί της.

Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται τη στήριξη όλων μας για να προστατεύσουν τον τόπο τους.

 Οι πετρελαϊκές θα πάρουν γη και ύδωρ με ελάχιστα ανταλλάγματα και αφού πάρουν αυτό που θέλουν, θα φύγουν αφήνοντάς μας τον λογαριασμό της ζημιάς.

Σε μία χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό και την καλή κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, 🍁το εθνικό συμφέρον είναι να αφήσουμε πίσω τα ορυκτά καύσιμα.
 Πρέπει ΤΩΡΑ να εντείνουμε τις προσπάθειες για να σταματήσουμε τα σχέδια των πετρελαϊκών, που εκτός από την Ήπειρο έχουν βάλει στο μάτι και τα νησιά του Ιονίου, την Κρήτη και τη δυτική Πελοπόννησο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.