ΜΠΑΡΑ

topp

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ    ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Δεν υπάρχει επιστροφή, προειδοποιούν επιστήμονες σχετικά με την κλιματική αλλαγή.


Στις 12 Δεκεμβρίου του 2015, 195 χώρες από όλο τον πλανήτη συμφώνησαν ομόφωνα στο Παρίσι να υπογράψουν μια Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, που επισφράγιζε την πρώτη ιστορική στιγμή κατά την οποία όλοι οι ηγέτες των χωρών κατέληξαν στο να προστατέψουν έμπρακτα και με ένα παγκόσμιο σχέδιο το περιβάλλον και την Γη.



Στη Συμφωνία του Παρισιού ορίζεται για τα κράτη ότι θα αυξηθεί η ικανότητα προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θα μειωθούν οι ρύποι του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), θα καταβληθούν οικονομικοί πόροι για το περιβάλλον, θα διατηρηθεί η μέση θερμοκρασία του πλανήτη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα (περί το 1900) κάτω του ορίου των 2 °C και θα γίνει προσπάθεια να μην ξεπεραστεί το όριο των 1,5 °C. Αυτή την στιγμή ήδη ο πλανήτης είναι κατά 1,2 °C πιο θερμός σε σχέση με το 1910 και προβλέπεται από τους επιστήμονες μέσα στις επόμενες δεκαετίες ότι θα φτάσει τους 1,5 °C. Δυστυχώς, ένα χρόνο μετά τη Συμφωνία, πολλοί επιστήμονες σημειώνουν πως πλέον η κατάσταση για το περιβάλλον είναι μη αναστρέψιμη. 



Ο Dr Thomas Crowther του πανεπιστημίου του Yale και η ομάδα του, σε νέα έρευνα τους σημειώνουν πως μέχρι το 2050 η παγκόσμια θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί κατά ακόμη 1 βαθμό κελσίου.

Μιλώντας στον Independent, εξέφρασε την ανησυχία του για τις δηλώσεις του επερχόμενου πλανητάρχη, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πριν ένα χρόνο ο Τραμπ χαρακτήριζε "φάρσα" την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σε συνάντηση που είχε όμως με δημοσιογράφους της εφημερίδας New York Times πριν μια βδομάδα, είπε ότι πιστεύει πως υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής. "Ο καθαρός αέρας είναι ζωτικής σημασίας", πρόσθεσε. Ωστόσο, η περιβαλλοντική πολιτική δεν είναι ψηλά στην ατζέντα του, κάτι που ανησυχεί τους επιστήμονες των ΗΠΑ και όχι μόνο.

(Διαδραστικός χάρτης)


"Η κλιματική αλλαγή μπορεί να γίνει πολύ πιο βίαιη απ' ό,τι φανταζόμαστε", υπογραμμίζει ο Dr Thomas Crowther. 

Ο καθηγητής επικαλέστηκε ευρήματα της έρευνας που συνυπογράφουν επιστήμονες από όλο τον πλανήτη και δημοσιεύθηκε στη Nature journal, όπου παρουσιάζονται στοιχεία από 49 διαφορετικές μελέτες που έλαβαν χώρα μέσα σε 20 χρόνια σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία.

Όπως διαπιστώθηκε, όσο η Γη ανεβάζει θερμοκρασία εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες άνθρακα, που σήμερα βρίσκονται δεσμευμένες στο χώμα και στους μικροοργανισμούς του. Η απειλή αυτή είχε μέχρι σήμερα υποτιμηθεί.


Φτάνοντας στο σημείο "μηδέν"
 Οι επιστήμονες εκτιμούν τώρα πως μια μελλοντική αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου θα απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα άλλους 30 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα, ποσότητα που αντιστοιχεί στις εκπομπές άνθρακα των ΗΠΑ. Αυτά θα σήμαινε πως στον ήδη βεβαρυμένο πλανήτη, θα ερχόταν να προστεθεί ακόμη μια "βαριά βιομηχανία".

 Η πρόσθετη ποσότητα άνθρακα από το έδαφος δεν είχε μέχρι σήμερα ληφθεί υπόψη στα μοντέλα των επιστημόνων, πράγμα που σημαίνει ότι ο πλανήτης στην πραγματικότητα μπορεί να βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 Ο άνθρακας παγιδεύεται στο χώμα χάρη στα φυτά που τον αφαιρούν από την ατμόσφαιρα μέσω της φωτοσύνθεσης. Αυτό συμβαίνει ιδίως στα πιο ψυχρά μέρη και στα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, όπου ο άνθρακας αποθηκεύεται στο χώμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 Όμως στο χώμα υπάρχει επίσης μια πληθώρα μικροβίων και μικροκοπικών ζώων, που -μαζί με τις ρίζες των φυτών- χρησιμοποιούν τον άνθρακα για την ανάπτυξή τους. Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, αυτό σημαίνει ότι οι έμβιοι οργανισμοί του χώματος καταναλώνουν ολοένα περισσότερο άνθρακα, ο οποίος τελικά απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα με τη μορφή του διοξειδίου.


"Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, τόσο πιο ενεργοί γίνονται αυτοί οι μικροοργανισμοί και όσο πιο ενεργοί γίνονται, τόσο πιο έντονα "αναπνέει" το υπέδαφος, όπως λειτουργεί και ο ανθρώπινος οργανισμός", παρατηρεί ο Crowther στον Independent. Ο Crowther σημειώνει ακόμη πως οι πιθανές, βίαιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα οδηγήσουν σε μεταναστεύσεις πληθυσμών και σε βίαιες συγκρούσεις.

 "Οι πιο φτωχοί θα είναι οι πρώτοι που θα βιώσουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης και η αλλαγή θα γίνει αισθητή με δυσανάλογο τρόπο μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Ιδίως εκείνοι οι οποίοι επιβιώνουν, ζώντας από τη γη, θα είναι οι πρώτοι που θα επιβαρυνθούν. Θα υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις και σχετικά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων που επιταχύνεται, θα αλλάξουν τα ωκεάνια ρεύματα, ενώ επηρεάζεσαι και η υγεία των φυσικών οικοσυστημάτων", αναφέρει.


Ο Τραμπ, έγραφε στο Twitter το 2014: 
Είναι τέλη Ιουλίου και εδώ στη Νέα Υόρκη, έχει κρύο. Πού είναι η διαβολεμένη υπερθέρμανση του πλανήτη;". 
Τελευταία πάντως, έχει εγκαταλείψει τις αιτιάσεις του ότι η άνοδος της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι hoax. Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου Reince Preibus δήλωσε πρόσφατα πως θα έχουν στενή συνεργασία με τους επιστήμονες, οι οποίοι εύχονται οι ΗΠΑ να μην αποχωρίσουν από τη Συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα, όπως είχε "τάξει" προεκλογικά ο Τραμπ.



Τού
Χρήστου Δεμέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.