ΜΠΑΡΑ

topp

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ    ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Γκρεμίστηκε το ιστορικό γεφύρι της πλάκας στα Τζουμέρκα ....οτι δεν εκανε ο ανθρωπος, το εκανε η φυση.

Ένα <<προφητικό>> ντοκυμαντέρ πριν κάποια χρόνια που έλεγε για την εγκατάλειψη του γεφυριού της Πλάκας από το κράτος που όπως αποδείκνυε οδηγείτε στην κατάρρευση.
Θα μείνει μονάχα ένα μεγάλο γιατί;  



Συγκλονίζουν οι πρώτες φωτογραφίες από το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το οποίο κατέρρευσε από τις καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν τα τελευταία 24ωρα την περιοχή.

 Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, το γεφύρι έχει εξαφανιστεί και μόνο τα δύο άκρα του στέκονται ακόμη όρθια, να θυμίζουν ότι κάποτε εκεί υπήρχε ένα από τα πιο συμβολικά και τουριστικά μνημεία της Ηπείρου, ένα γεφύρι μοναδικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας.








 Ο ορμητικός Άραχθος ποταμός, ο αρχαίος Ίναχος, ήταν το μεγάλο εμπόδιο για την μετακίνηση των κατοίκων και των μεγάλων κοπαδιών των νομάδων κτηνοτρόφων της περιοχής των Τζουμέρκων.
 Πολλοί άνθρωποι και ζώα χάνονταν στον ορμητικό Άραχθο, εκεί κοντά που βγαίνει από την απότομη χαράδρα του, στη θέση Πλάκα Ραφταναίων. Προηγούμενες προσπάθειες που έγιναν για γεφύρωση απέτυχαν,



 Τα ποτάμια διαθέτουν μια ακατανίκητη δύναμη.
 Σ’ αντίθεση με τις λίμνες έχουν μέσα τους την κίνηση, τη δύναμη. Επιφυλάσσουν το απρόοπτο. Ποτέ δεν είναι όλα ίδια κι ευθύγραμμα.
Εκεί που φαίνεται τεμπέλικο και τα νερά μοιάζουν να έχουν χάσει τη δύναμή τους, αλλάζουν μορφή. Γίνονται θορυβώδη, βίαια. Χτυπιούνται στα βράχια.
Τέτοιος είναι κι ο Άραχθος. Είδε κι έπαθε ο Μπάκας να ενώσει τις όχθες του στήνοντας το μεγαλοπρεπές μονότοξο γεφύρι του,
 το μεγαλύτερο μονότοξο των Βαλκανίων και το τρίτο της Ευρώπης.
Ήταν μια ανάσα για τα Τζουμέρκα και το Ξηροβούνι στην Ήπειρο. Δεν πέρασαν πολλά χρόνια και μετά το 1881 το ποτάμι έγινε το σύνορο της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
 Εκεί το ελληνικό κράτος έστησε το τελωνείο του ως το 1912 που απελευθερώθηκε η περιοχή.
 Εκεί συγκεντρώθηκαν οι εκπρόσωποι του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ τον Φλεβάρη του 1944, συνάντηση που κατέληξε σε συμφωνία για την υπογραφή ανακωχής.
 Εκεί κατέβαιναν οι Αειέλληνες, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, από το Ξηροβούνι και έπιναν το νερό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.