ΜΠΑΡΑ

topp

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ    ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Η Ευρώπη «άνοιξε την πόρτα» στα μεταλλαγμένα

ευρωπη ωρα 0


Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενέκριναν το συμβιβασμό που πρότεινε η ελληνική προεδρία για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Οι υπουργοί περιβάλλοντος συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο και αποφάσισαν πως τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Η συμφωνία όμως πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 «Όσοι δεν θέλουν να καλλιεργήσουν μπορεί να δοκιμάσουν τον λεγόμενο γεωγραφικό αποκλεισμό. Δηλαδή να χρησιμοποιήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ενδιάμεσο με την εταιρεία παραγωγής. Αν αυτό δεν πετύχει, τότε θα έχουν το δικαίωμα να εξαιρεθούν, εφόσον ικανοποιούν κάποιους όρους. Οπότε δεν μιλάμε για λευκή επιταγή»

 δήλωσε ο Τόνιο Μπόργκ, επίτροπος υγείας της ΕΕ.
 Στη συμβιβαστική αυτή συμφωνία αντιδρά η Greenpeace, που υποστηρίζει πως η Ευρώπη «ανοίγει ορθάνοιχτα την πόρτα στις εταιρείες βιοτεχνολογίας που προωθούν μεταλλαγμένα προϊόντα». 
«Το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα δεν δίνει συγκεκριμένα δικαιώματα στα κράτη μέλη, αφού το πλαίσιο είναι ασαφές. Υπάρχουν σημεία που χωρούν πολλές ερμηνείες.
 Οι ανησυχίες για την υγεία και το περιβάλλον δεν στέκουν ως δικαιολογία, δεν μπορούν να περιορίσουν την καλλιέργεια αυτών των προϊόντων εντός των κρατών μελών»
 δήλωσε στην κάμερα του euronews, ο Μάρκο Κοντιέρο, εκπρόσωπος της Greenpeace. Όλα τα κράτη, με εξαίρεση το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο αποδέχθηκαν την πρόταση για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων.
 Το νέο πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα σε μια χώρα να απαγορεύσει την καλλιέργεια για λόγους δημοσίας τάξεως και χωροταξίας.
 Όμως οι χώρες αυτές δεν μπορούν να απαγορεύουν τη μεταφορά «μεταλλαγμένων» μέσω του εδάφους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.