ΜΠΑΡΑ

topp

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ    ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Άρχισαν τα όργανα οι «γαλατάδες» με μειώσεις στις τιμές παραγωγού

Δεν πρόλαβε καλά καλά να στεγνώσει το μελάνι της καθαρογραμμένης (και αναρτημένης στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής) νέας διάταξης για το γάλα και οι εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες ξεκίνησαν το ροκάνισμα των τιμών παραγωγού, δίνοντας μια πρώτη γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει στην ελληνική, «απελευθερωμένη» πλέον, αγορά γάλακτος
 Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, τουλάχιστον τρεις µεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου προχώρησαν από τις αρχές της εβδοµάδας σε µειώσεις από 1 έως 2 λεπτά στο κιλό ενώ παρόµοιες είναι και οι προθέσεις των ανταγωνιστών τους. Πιο συγκεκριµένα, ο Όλυµπος ανακοίνωσε ότι «κουρεύονται» κατά δύο λεπτά οι τιµές παραγωγού για το µήνα Απρίλιο, ενώ, όπως µεταφέρουν στην Agrenda αγελαδοτρόφοι, από διευθυντικά στελέχη της εταιρείας διαρρέεται ότι στόχος σε βάθος χρόνο είναι τα 41-42 λεπτά το κιλό κατά µέσο όρο.

 Μειώσεις «1+1» λεπτά το κιλό, δηλαδή 1 λεπτό για τις παραδόσεις Μαρτίου και 1 λεπτό για τις παραδόσεις Απριλίου ανακοίνωσε και η Vivartia (∆ΕΛΤΑ), ενώ και η ΜΕΒΓΑΛ προχώρησε στο «ψαλίδισµα» κατά 1 λεπτό το κιλό στις τιµές παραγωγού επικαλούµενη τα (γνωστά) προβλήµατα ρευστότητας.

 Την ίδια ώρα, άρχισαν να πέφτουν και τα πρώτα εκβιαστικά τηλεφωνήµατα από τα σούπερ µάρκετ µε αποδέκτες τις σηµαντικότερες συνεταιριστικές γαλακτοβιοµηχανίες. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες της Agrenda, οι λιανέµποροι ζήτησαν µε επιτακτικό τρόπο από αυτές να προχωρήσουν σε µειώσεις τιµών προειδοποιώντας ότι «αν δεν το κάνετε, µπορούµε να φέρουµε πλέον γάλα και από τη Ρουµανία ή τη Βουλγαρία», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά σε τουλάχιστον µία περίπτωση.

 Το έναυσµα για όλα τα παραπάνω είναι, φυσικά, η νέα διάταξη για το γάλα η οποία αναρτήθηκε στο διαδικτυακό και επιβεβαιώνει την εκτίµηση ότι δεν είναι παρά η αρχική πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης µε νέο περιτύλιγµα. Το κλειδί βρίσκεται στη διατύπωση η οποία αποσυνδέει πλήρως τη διάρκεια συντήρησης του γάλακτος από την ηµεροµηνία παστερίωσης, σε αντίθεση µε ό,τι προέβλεπε το Προεδρικό ∆ιάταγµα 113/1999 για το «φρέσκο γάλα των πέντε ηµερών» που καταργήθηκε.

Συγκεκριµένα, για το παστεριωµένο γάλα η νέα διάταξη αναφέρει ότι «η συντήρησή του διαρκεί µέχρι και επτά ηµέρες, καθορίζεται µε ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε έλεγχο των αρµόδιων αρχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».
 Στη συσκευασία του πρέπει να αναγράφονται «σε εµφανές σηµείο και µε ευδιάκριτους χαρακτήρες οι ενδείξεις ‘παστεριωµένο’ και ‘γάλα’, η ηµεροµηνία παστερίωσης, η ηµεροµηνία λήξης, το σήµα καταλληλότητας του προϊόντος και η θερµοκρασία συντήρησής του». Αντίθετα το καταργηθέν Π.∆. 113/1999 όριζε για το φρέσκο γάλα ότι «η διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται µε ευθύνη του παρασκευαστή και δεν µπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ηµέρες, συµπεριλαµβανοµένης και της ηµεροµηνίας παστερίωσης».

περισσοτερα εδω

πηγη http://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου