ΜΠΑΡΑ

topp

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ    ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Συνεχίζεται η ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση για το φρέσκο γάλα

Ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την νέα συνάντηση που θα έχει η τρόικα με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν βάση των προτάσεων του ΟΟΣΑ, συνεχίζεται η διαφωνία εντός της κυβέρνησης για την διάρκεια της ζωής στο γάλα αλλά και οι αντιδράσεις κτηνοτρόφων και γαλακτοβιομηχανιών.

 Από την μια πλευρά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος να υπεραμύνεται της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει την πρόταση που έχει ήδη παρουσιάσει και στην Τρόικα η οποία προβλέπει την δημιουργία μια νέας κατηγορίας παστεριωμένου γάλακτος μίας ή δυο ημερών με ταυτόχρονη κατάργηση της χρήσης του όρου «φρέσκο».

 Την ίδια ώρα πάντως την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν εκπρόσωποι από τον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας στην πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να προχωρήσει στην κατάργηση της προαιρετικής χρήσης του όρου «φρέσκο» στο παστεριωμένο γάλα, όρος ο οποίος σήμερα χρησιμοποιείται από το σύνολο σχεδόν των εταιρειών του κλάδου.

 Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιείται ο όρος «Φρέσκο Γάλα» όπως στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Αγγλία, την Ισπανία και τη Βουλγαρία ενώ όπως σημειώνουν υπάρχουν και χώρες της ΕΕ όπως η Ιταλία όπου η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος είναι νομοθετημένη (πχ Ιταλία 6 ημέρες) .

 Σύμφωνα με τους εκπρόσωπους της γαλακτοβιομηχανίας είναι οξύμωρο στην Ελλάδα να συζητείται πιθανή κατάργηση του όρου «φρέσκο γάλα» την στιγμή που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ο όρος αυτός χρησιμοποιείται κανονικά. Την Τρίτη απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Σκορδάς χαρακτήρισε ως «εμπορική επικοινωνία» την διάκριση μεταξύ «φρέσκου» γάλακτος και «υψηλής παστερίωσης» αναφέροντας ότι πρόκειται για διάκριση που σχετίζεται με την εμπορική επικοινωνία του προϊόντος και δεν συνιστά ισχυρισμό υγείας ή διατροφής».

 Υπογράμμισε μάλιστα αναφορικά με την διάρκεια ζωής του γάλακτος ότι «σε κανένα άλλο τρόφιμο ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρι κτλ) δεν προκύπτει από την νομοθεσία η ημερομηνία λήξης του, αλλά ορίζεται με ευθύνη του παραγωγού ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί το κάθε προϊόν». Ωστόσο την αντίθετη άποψη εκφράζει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος ο οποίος επέκρινε τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για το θέμα της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος.
 «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει διατυπώσει κατ' επανάληψη τις απόψεις του και δυστυχώς δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα πειστικές απαντήσεις» δήλωσε.

 Μάλιστα αναφερόμενος στην πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για φρέσκο γάλα «δύο ημερών», τόνισε ότι η πρόταση αυτή προδίδει «άγνοια επιστημονικών δεδομένων όσο και «της διαδικασίας παστερίωσης του φρέσκου γάλακτος και του κλάδου της κτηνοτροφίας. Το γάλα το οποίο θα υποστεί την πιο ήπια θερμική επεξεργασία των 71,7 βαθμών Κελσίου για 15 δευτερόλεπτα έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ήμερων. Σε τι λοιπόν αποσκοπεί αυτό το γάλα των δύο ημερών; Εάν η τιμή του γάλακτος, όπως λέγεται, επιβαρύνεται από τις επιστροφές, διότι λήγει στις πέντε ημέρες τότε τι θα συμβεί με αυτό το γάλα των δύο ημερών; Προφανώς ως προϊόν θα είναι τόσο ασύμφορο ώστε τελικά δεν θα μπορεί να φτάνει ούτε στην Αθήνα» τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος.
πηγη
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5096434/gala/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου