ΜΠΑΡΑ

topp

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ    ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

tree huggers. βισνουίτες στην Ινδία το 1730.

Μια πρώιμη έκφραση οικολογικού ακτιβισμού εκδηλωμένος από ανθρώπους  👥 που είχαν εμπεδωμένη ηθική για τη φύση, προερχόμενη από τη ζήση τους εν τη φύση, με συνέπειες γι’ αυτούς, αποτέλεσε η περίπτωση των βισνουιτών στην Ινδία το 1730.
Αυτοί γίνηκαν οι πρώτοι 🍁 tree huggers, οι προστάτες δηλαδή των δένδρων, που τ’ αγκάλιασαν για να μην κοπούν.


👤 Ήταν 294 άνδρες και 69 γυναίκες που ανήκαν στο δόγμα των βισνουιτών και το 1730 έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα δένδρα του χωριού τους για να μην μετατραπούν σε ξυλεία για την κατασκευή ενός παλατιού.

🍁 Προσδέθηκαν στα δένδρα, ενώ ακολούθησε η σφαγή τους από τους δασοφύλακες. Ωστόσο, η δράση τους οδήγησε στην έκδοση βασιλικού διατάγματος που απαγόρευε στο εξής την κοπή των δένδρων σε κάθε χωριό των πιστών του Βισνού.
🌳 Σήμερα τα παραπάνω χωριά είναι δασώδεις οάσεις μέσα στην έρημο. Οι Βισνουίτες αυτοί ενέπνευσαν το κίνημα Chipko, που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1970, όταν αγρότισσες, στη βόρεια Ινδία, στους λόφους των Ιμαλαΐων, αγκάλιασαν τα δένδρα που είχαν οριστεί να κοπούν, για να τα προστατεύσουν.
🌄 Αλλά μέσα σε λίγα χρόνια, η συγκεκριμένη τακτική, επίσης γνωστή ως Satyagraha, εξαπλώθηκε σε όλη την Ινδία, οδηγώντας τελικά σε τροποποίηση του δασικού κώδικα και σε μορατόριουμ στην κοπή δέντρων στη περιοχή των Ιμαλαΐων.


(στη φωτογραφία: Συμμετέχοντας στο κίνημα Chipko στη Βόρεια Ινδία, οι αγρότισσες αγκαλιάζουν τα δένδρα για τα προστατεύσουν αποτελώντας τις 🍁 tree huggers).

ΦΥΣΙΣ ΕΡΓΟΝ. Νοώντας για τη φύση…”, ιδιωτική έκδοση, Αθήνα 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.