ΜΠΑΡΑ

topp

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ    ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

WE ARE LEGION: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ANONYMOUS .We Are Legion 2012

Το 2012,  δημιουργήθηκε το ντοκιμαντέρ με τίτλο: «We Are Legion: The Story of the Hacktivists». Πρόκειται για μια ταινία μικρού μήκους που δεν θα φτάσει ποτέ στις οθόνες των κινηματογράφων, μα η πρώτη προβολή έγινε στο Slamdance, το φεστιβάλ εναλλακτικών παραγωγών και επικεντρώνονταν στην δράση των ανθρώπων που είναι γνωστοί σαν Anonymous. Ποιοι είναι αυτοί; Όλοι και κανένας. Ίσως εσύ, ίσως εγώ.
Τα χνάρια ειναι κάπως μπερδεμένα, μα  - οπως λεγεται - ο πυρήνας των Anonymous φαίνεται πως σχηματίστηκε από μέλη του φόρουμ του site 4chan.org το 2003. Το κίνημα πήρε το όνομά του, σύμφωνα με πληροφορίες, από την δυνατότητα που παρέχει το διαδίκτυο στους χρήστες να δημοσιοποιούν πληροφορίες ή προσωπικά σχόλια χωρίς να υποχρεούνται να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους [Η ιστορία του “χακτιβισμού” (Infographic)]


Όπως πάντα λέγεται, αρχικά οι Anonymous ήταν μια ομάδα νεαρών «χάκερ», που έκανε γνωστή την παρουσία της με καποιες σποραδικές επιθέσεις σε ιστοσελίδες και δίκτυα, στα μέσα του 2006. Σύντομα όμως οι επιθέσεις αυτές άρχισαν να πολλαπλασιάζονται, έχοντας όλο και υψηλότερους στόχους, οπός κρατικές ιστοσελίδες και υπολογιστικά προγράμματα πολυεθνικών, που οι Anonymous πέτυχαν να «χτυπήσουν» μέσα από δικά τους project, προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο στις αρχές.

Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια κατάφεραν να σπάσουν τα αμυντικά προγράμματα εταιριών όπως η SONY, επιτέθηκαν στο πλαστικό χρήμα, ρίχνοντας το δίκτυο των πιστωτικών καρτών VISA και Mastercard, και υπέκλεψαν απόρρητα αρχεία από τις βάσεις δεδομένων του ΝΑΤΟ.
Η εξέλιξη και η δράση τους υπήρξε τέτοια που το 2010 αναγκάστηκε και το FBI να ασχοληθεί μαζί τους, ενώ χώρες όπως η Τουρκία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία ξεκίνησαν έρευνες, εισβάλλοντας σε σπίτια σε μια προσπάθεια να συλλάβουν τους χάκερ-φαντάσματα, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.
Το ακριβώς αντίθετο μαλιστα: στην επίθεση αυτή οι Ανώνυμοι απάντησαν με «παραρτήματα» (άγνωστο πώς) σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μέσα από τα οποία παρακολουθούν τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, ανακοινώνουν στόχους και επιχειρούν [Η Ιστορία του Δικτυακού Ακτιβισμού].

Όμως, αυτό που τα ΜΜΕ παρουσιάζουν σαν μια παγκόσμια ομάδα, δεν φαίνεται να είναι καθόλου έτσι, αφού Anonymous σημαίνει δράση ατομική και συνεργατική χωρίς πλαίσια και αρχηγικές διαδικασίες.
Αν και ο όρος «χακτιβισμός» προϋπήρχε, άρχισε να λαμβάνει έκταση και να χρησιμοποιείται αμέσως μετά την εμφάνιση των ανθρώπων που δήλωναν Anonymous και έκαναν επιθέσεις σε κυβερνητικές και εταιρικές σελίδες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Και ενώ οι εικασίες δίνουν και παίρνουν, το 2011 κυκλοφόρησε το ακόλουθο, σαν μανιφέστο των απανταχού Anonymous:

Το ερώτημα δεν είναι ποιος είναι ο Ανώνυμος, γιατί όλοι μας είμαστε αδέρφια που υπηρετούν μια και μόνο ιδέα. Μια κολεκτίβα ανθρώπων που παρά τις διαφορετικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις τους, έχουν ενωθεί κάτω από τον κοινό πόθο για αληθινή ελευθερία και απαλλαγή του κόσμου από την διαφθορά και την καταπίεση. Σε εμάς δεν υπάρχουν αρχηγοί, εκπρόσωποι, καθοδηγητές. Έχοντας απαλείψει τις ταυτότητές μας, αποφασίσαμε να αντισταθούμε σε όλες εκείνες τις καταστροφικές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται τον πλανήτη και βιάζουν τις ζωές.
 Είμαστε οι Anonymous. Ενωμένοι σαν Ένας. Διαιρεμένοι με το Μηδέν. ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ.

Όλο αυτό, σε άλλους φέρνει κάτι από επαναστατική οργάνωση και σε άλλους κάτι σαν μασκοφόρους εκδικητές. Και όσον αφορά το δεύτερο, είναι κάτι που ισχύει, αφού το πρόσωπο των Anonymous είναι ένα και ανήκει στον V ή αλλιώς στον Guy Fawkes, ενός ανθρώπου που τον 17ο αιώνα επιχείρησε να τινάξει στον αέρα το κοινοβούλιο για να αποσταθεροποιήσει την βρετανική κυβέρνηση, ενός συμβάντος που έμεινε κατόπιν γνωστό ως η Συνωμοσία της Πυρίτιδας (αν και  ο συμβολισμός που περνάει το χαμογελαστό πρόσωπο της μάσκας ειναι εμφανής, εντούτοις ιστορικά υπάρχουν αρκετές ανακρίβειες σχετικά με τα όσα έχουν γραφεί για τον Guy Fawkes: [Η απομυθοποίηση του ειδώλου της μάσκας των Anonymous].



Όμως όλο αυτό το κίνημα, δεν σταμάτησε μόνο στο διαδίκτυο, αλλά βγήκε και στους δρόμους, με φωνές διαμαρτυρίας απέναντι σε καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Την μάσκα του V την είδαμε από το Σιάτλ μέχρι τις πλατείες της εξεγέρσεων της «αραβικής άνοιξης» [Ψηφιακά Δικαιώματα: Από τον Xακτιβισμό στον Δρόμο].
Στην Ελλάδα, έγιναν γνωστοί το 2012 με τις επιθέσεις στου υπουργείο «Δικαιοσύνης» και σε άλλες κρατικές ιστοσελίδες.

>>> περισσότερα: Χακτιβισμός και Ακτιβισμός: Τι είναι αυτά.
>>> #activism.

Έγιναν πολλές προσπάθειες να δώσουν μια πολιτική ταυτότητα σε αυτό το κίνημα, μα το αποτέλεσμα μπερδεύει ακόμα πιο πολύ, αφού έχουμε δει ομάδες ή μεμονωμένα άτομα να δηλώνουν Anonymous, πιάνοντας όλο το φάσμα, τόσο σε συστημικά πλαίσια, όσο και έξω από αυτά [Είναι αναρχικοί οι V ;].

Η ταινία:



Αν και πλέον δεν ακούγονται τόσο πολύ όσο πριν κάποια χρόνια, μάλλον όλο αυτό μοιάζει σαν ένα κίνημα που βρίσκεται σε μια διαμόρφωση, μέσα σε ένα διαδίκτυο που συνεχώς αλλάζει και που την τελευταία πενταετία (από το 2011), έχει αρχίσει να γνωρίζει την απόλυτη καταστολή που κάθε χρόνο σφίγγει όλο και πιο πολύ.
Η ταινία εξερευνά τις πρώτες ομάδες ακτιβιστών όπως τους Cult of the Dead Cow και Electronic Disturbance Theater, και στην συνέχεια κινείται προς τους πληθωρικούς και ατίθασους Anonymous  που ξεπήδησαν από την ιστοσελίδα 4Chan. Περιέχει συνεντεύξεις από σημερινά μέλη κάποια από αυτά πρόσφατα βγήκαν από την φυλακή, ενώ άλλοι περιμένουν ακόμα να γίνει η δίκη καθώς και από ακαδημαϊκούς συγγραφείς. Το WE ARE LEGION ιχνηλατεί την εκπληκτική εξέλιξη της κολεκτίβας οπλισμένης με τα νέα όπλα της πολιτικής ανυπακοής για έναν online κόσμο.

Το ντοκιμαντέρ - όπως λέει - προσπαθεί να παρουσιάσει τα πιστεύω και τον τρόπο λειτουργίας των Anonymous. Δεν ακολουθεί την συνήθη προσέγγιση των ΜΜΕ (τηλεοπτικών σταθμών, εφημερίδων, χαζομπλόγκερς) – που παρουσιάζουν μονόπλευρα τους Anonymous, για λόγους που είπαμε πιο πάνω συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της άγνοιας.
Σε καμία περίπτωση η ταινία δεν προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τον θεατή και να του δώσει προκάτ σκέψεις, μα είναι ανοιχτή και αναγκάζει το μυαλό να σκεφτεί.

>>> ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.