ΜΠΑΡΑ

topp

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ    ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

"60 λεπτά Ελλάδα" στα χωριά του ορεινού Βάλτου. Η Αμφιλοχία Κείται…Μακράν !!!

διαβασα πολλα παραπονα και σχολια για την εκπομπη, 60 λεπτα ελλαδα [ τα χωρια του βαλτου ] του νικου μανεση, αυτο ειναι το καλυτερο που εχω διαβασει.

539285_343624675724801_1195834997_n

Κι αφού υποστήκαμε ένα αδιάκοπο και ανηλεές τηλεοπτικό διαφημιστικό σφυροκόπημα και αφού έπεσε και το σχετικό «σύρμα», ένας ολόκληρος κόσμος, από Μπαμπαλιό ως την Φλωριάδα και από Στάνου ως Αυλάκι, μπόρεσε, κοντά στα μεσάνυχτα της Τετάρτης, για να δει την εκπομπή του συμπαθεστάτου κου Μάνεση ..» 60 ‘ Ελλάδα : «Τα χωριά του Βάλτου»… Βέβαια για την ακρίβεια όταν λέμε κοντά στα μεσάνυχτα εννοούμε ΜΕΤΑ τα μεσάνυχτα….

 Άρχισε, λοιπόν, η εκπομπή και στην αρχή είδαμε ένα τζίπ να στριφογυρίζει σαν φίδι σε κάτι στροφές… Κι έγραφε στην οθόνη… «Χωριά του Βάλτου… ΝΟΤΙΑ (SIC) του Αγρινίου !!! Μάλιστα… Τι να πεις τώρα στους επιστήμονες…. Άλλαξαν τα ηλεκτρομαγνητικά του πλανήτη τα πράγματα ήρθαν ανάποδα… Τα δώθε γίναν πέρα και πάνω κάτω.
 Έτσι και το Μπαμπαλιό κ.λ.π, κ.λ.π ήρθε κατά νότια του Βραχωρίου !!! Ρε, τους επιστήμονες, χαμπάρι δεν πήραν..!!! Επειδή όμως εμείς είμαστε ούτως ή άλλως άνω-κάτω πέρα-δώθε ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ, εμείς θα λέμε ότι o Αγραπιδόκαμπος είναι στα Βορεινά του Βραχωρίου..Αμεεε !!!


 Λοιπόν Βόρεια του Αγρινίου…. Ωραίος προσδιορισμός μα την Παναγιά.. Πως λένε οι ειδήσεις: Σεισμός τόσων ρίχτερ ΒΟΡΕΙΑ της Σουμάτρας !! Τυφώνας….έπληξε περιοχές ΒΟΡΕΙΑ του Βιετνάμ !!! Κι ο Καββαδίας έγραφε.. «Χίλια μίλια έξω απ’ τις Εβρίδες»… Τόσο αναλυτικά !!! Χωριά του Βάλτου… Καλά και ποιος είναι αυτός ο κος ΒΑΛΤΟΣ που έχει ..ολόκληρα χωριά, ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ η τηλεόραση και κατ’ επέκταση ο κος Μάνεσης .. Πού κατοικοεδρεύει ο κος ΒΑΛΤΟΣ … Γιατί,δεν μπορεί… Κάποιο ΣΤΕΚΙ πρέπει να έχει ο κος ΒΑΛΤΟΣ… Δεν μας το είπαν…. Και πώς το λένε; Εμ, εδώ σε θέλω κάβουρα ή μάλλον, συμπαθέστατε κε Μάνεση.. Λοιπόν, για τους «ΑΔΑΕΙΣ» και σε όσους δεν αρέσει, το στέκι , το κέντρο, το παλούκι στο Βαλτινό αλώνι ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ !!! Κι αυτή την τύχη, την έχει πολλά-πολλά χρόνια !!! Καμιά 150αριά και βάλε !!! Κι σ’ αυτή την κωμόπολη, από εκειά τα χρόνια, ΣΥΝΕΡΡΕΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΑΛΤΙΝΟΙ για τις μικρές και μεγάλες ανάγκες τους….
Μέχρι που, οι καιροί άλλαξαν κι ο μπάρμπα Στέλιος ο Χούτας έφτιαξε τον ΔΙΧΟΤΟΜΟ δρόμο που οδηγεί είτε στο Αγρίνιο είτε στην Άρτα… Ήρθαν και τα υδροηλεκτρικά έργα, οι ραχούλες έγιναν νησιά και οι ..απάνω βαλτινοί, με γιομάτα τα παντελόνια, ροβόλησαν κατά το Βραχώρι… Θα μου πεις… τεράστιο το Αγρίνιο, (εν σχέσει…) μεγάλο το βάρος του, φυσικό ήταν να γείρει όλο το πράγμα κατά την πρωτεύουσα της ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ … Και οι ΒΑΛΤΙΝΟΙ.. εγένοντο ..ΤΡΙΧΩΝΙΟΙ !!!

Εμάς μας έμειναν οι δημόσιες υπηρεσίες, η μακαρίτισσα η ΑΤΕ, το ΙΚΑ και έτσι ήθελαν-δεν ήθελαν, οι Βαλτινοί (άνω), κατηφόριζαν… ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΟΝΟ ΓΙ ΑΥΤΟ !!! Έλα , όμως που, την σήμερον εποχήν, δεν έμεινε σχεδόν τίποτε από εκείνη την σχέση !!! Λογικές «παράλογες» άφησαν μόνο το ειρηνοδικείο !!! και κάτι «ρετάλια» (από ΙΚΑ και ΔΟΥ).
 Αυτά για την πληροφόρηση, κε Νίκο …. Και πρέπει να γνωρίζεις περί Αμφιλοχίας (αφού ήρθες να κάμεις δουλειά) ότι αυτή η ταπεινή πόλη είναι η καρδιά της αυτοδιοικητικής διαίρεσης όπως δημιουργήθηκε με τον.. Ξενοκράτη-μπαρδόν-τον Καλλικράτη…
248__dsc00017

 Κι ο Αμφιλοχιώτης, εξ αυτού, είναι ΣΥΝΔΗΜΟΤΗΣ με τον συμπαθή κάτοικο του Αγραπιδόκαμπου, αυτόν που ενσάρκωνε τον..Ταρζάν πάνω στον έλατο, κόβοντας «κλαρί» για τα ζωντανά του… Ούτε αυτά τα έμαθες κε Μάνεση για να τα περάσεις – με την εκπομπή σου- στους τηλεθεατές της υπόλοιπης Ελλάδας !!! Και σε είδαμε κε Μάνεση να επιβιβάζεσαι σε πλοιάριο για…γκεζέρισμα στην λίμνη.. Και μας έδειξες τα ψάρια που έπιασε ο ερασιτέχνης ψαράς, αλλά ποιος να σου να τα πει ..για..να τα πεις.. ΟΤΙ : Ήσουνα στην λίμνη των Κρεμαστών που ένα της κομμάτι ανήκει στον Βάλτο και το άλλο στον Αιτωλικό …και Ευρυτανικό χώρο… Και η λίμνη αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη ΤΕΧΝΗΤΗ λίμνη της Ευρώπης !!!

255623_118353748251896_296019_n

 Δεν ήξερες, δε ρώταγες; Πέρασες και μια γέφυρα (Τατάρνας) ιστορική. Και η ιστορικότητά της έγκειται στο γεγονός ότι γι’ αυτή την ζεύξη ο μηχανικός πήρε παγκόσμιο βραβείο πρωτοπόρου κατασκευής… Δεν ρώτησες, δεν έμαθες…. Και μετά από… περιπλανήσεις, έφτασες στο Χαλκιόπουλο… Εδώ…ΕΣΚΙΣΕΣ !!! Κάποια πλάνα από την προπόνηση της ομάδας, κουβεντολόι εδώ κι εκεί για το πρόβλημα των ανύπαντρων, πλάνα από τον Δήμαρχο (τεως) Θανάση που έκανε DELIVERY στους απομακρυσμένους…
 Και να σκεφτείς, αυτός ο άνθρωπος θα σου έδινε πολλές κι έγκυρες πληροφορίες της ιστορίας και της ζωής αυτού του τμήματος… Ούτε τον Θανάση «εκμεταλλεύτηκες»…!!! Ύστερα, περνώντας στην δημοσιά και από την Ποταμιά, δεν είχες κοντά σου έναν άνθρωπο να σου πει ότι στα 7-8 χιλ. αριστερά και πάνω είναι η ΔΟΥΝΙΣΤΑ ο ΣΤΑΘΑΣ.. Το χωριό του μεγάλου πρωταγωνιστή της προεπαναστατικής Ελλάδας, του φημισμένου θαλασσομάχου ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΘΑ Ο Γιάννης ο Σταθάς.. Γαμπρός του Μπουκουβάλα, ο στόλαρχος των «Μαύρων καραβιών» του Αιγαίου.

 Κι ύστερα, εκεί στον Εμπεσσό, – ίδιες σχεδόν σκηνές – σαν και του Χαλκιόπουλου συν τον… αιωροπτεριστή.., κανένας δεν βρέθηκε να σου μιλήσει για τον Άγιο Θωμά-στον δρόμο σου κατά το Περδικάκι ήτανε, για το λαογραφικό μουσείο !! Δεν σου είπαν, δεν ρώταγες, δεν έκανες από πριν τις σημειώσεις σου.. Και διάβηκες στο Περδικάκι.. Πού ήταν τα πλάνα- τα πανέμορφα πλάνα- που θα έπαιρνες από ψηλά της λίμνης και που δεν έφτασαν ποτέ στους τηλεθεατές σου… Κι εκεί, Νίκο μου, στην πίσω μεριά του Μητσελιού, στον μεγάλο ελατιά ο ΖΕΡΒΑΣ είχε ένα από τα σημαντικότερα ορμητήριά του… Πάλι δεν ρώτησες… και δεν έμαθες.. Ενδιαφέροντα τα άλογα της Πίνδου και οι καλύβες των Σαρακατσάνων κι αυτές ενδιαφέρουσες… Αλλά για το νομαδικό φύλο των Σαρακατσαναίων… ΤΙΠΟΤΑ…

 Κατέβηκες από τα ψηλώματα και βρισκόσουν πάλι στο δρόμο γυρίζοντας για Αγρίνιο… Μετά το Γιαννόπουλο και την… συνέντευξη με κατοίκους, είδες πάλι την πινακίδα «Προς Αμφιλοχία..» Τσιμουδιά για την Αμφιλοχία… Και να πεις πως δεν την ξέρεις … Όλοι έχουν τις «περιποιήσεις» του κυκλοφοριακού κομφούζιου, το καλοκαίρι και τις γιορτές (κυρίως) στους περαστικούς έτσι που παραλείπουν να απολαύσουν την όμορφη παραλία μας (τουλάχιστον).. Κι εκείνες…. την δεύτερη και την Τρίτη λίμνη… Ρώτα χριστιανέ μου και πληροφόρησε τον κόσμο ότι αν δεν ήταν αυτά τα τρία υδάτινα συγκροτήματα με τους υδροστροβίλους τους, θα είχαμε «φυτέψει» -εξ ανάγκης- και κανένα ΠΥΡΗΝΙΚΟ έτσι για να τρέμει το φυλλοκάρδι όλης της Ελλάδας και ου μόνο.. ή θα ’χαν στουμπώσει τα πνευμόνια μας από τη σκόνη περισσότερου λιγνίτη…

 Λοιπόν αγαπητέ μας κε Μάνεση… Σ’ ευχαριστούμε που διάλεξες τα χωριά του Βάλτου- όχι ΟΛΑ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΣΤΕΝΩΣ ΓΕΙΤΝΙΑΖΟΝΤΑ- έκανες κι εσύ τον Ταρζάν στον έλατο, πήγες από δω, πήγες από κει αλλά..ακόμα κι αυτά τα χωριά- όπως είπαμε παραπάνω- έμειναν με το παράπονο… Δεν μπήκες στην καρδιά τους, στην καρδιά της πληροφορίας (ουσιαστικής) γι αυτά… Θα με συμπαθήσεις κε Νίκο μας… Αλλά…λίγο… ΑΝΑΚΑΤΑ και ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΑ, δεν νομίζεις; Κι ύστερα, εκείνα τα τραγούδια… Ακούστηκε μια φορά «κάτω στου Βάλτου…» Κι ύστερα… Ο «Μενούσης»… Μα, καλέ μου, δεν είμαστε στην Ήπειρο !!! Είμαστε στη Ρούμελη, στη Δυτική Ρούμελη… Άσε και κάτι αλλά τραγουδιστικά…. Έξω κι έξω από τον τόπο μας… Δεν ήξερες, δεν ρώταγες; Έναν..αθίγγανο, έναν Πακιστανό και θα ’χες μουσική ντόπια και με τη βούλα…. Για να τελειώνουμε…

 Επειδή ο τόπος έχει αρχή και τέλος και η αρχή- οι αρχές βρίσκονται εν Αμφιλοχία θα είχες την καλοσύνη να μας πεις αν αποτάνθηκες στις αρχές, στον Δήμο; Γιατί, αν ζήτησες συνδρομή και δεν την πήρες τότε άσε να έχουμε να κάνουμε ΕΜΕΙΣ με τις αρχές… Αν όμως, δεν μπήκες στον κόπο να καλέσεις μαζί σου κάποιον από ’δω ή από τα τοπικά Προεδρεία, τότε …ΚΑΚΟ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΣΟΥ !!! Εμείς, όλοι, σ’ αγαπούμε, εκτιμούμε την δουλειά σου, αναγνωρίζουμε την προσωπικότητα και την αξία σου-επαγγελματική και εξ αυτού και η κριτική πέραν του ότι…. ε, όσο να ’ναι, μας έδειξες ΛΙΓΟΥΣ !!!

 Α, και το τελευταίο : Βάρβαρη η ώρα, Νίκο μου, βάρβαρη… Λίγο πριν το.. Γερμανικό νούμερο..

 Έντυπη έκδοση Εφημερίδα «Μ» Θ.Κ
πηγη
 http://e-maistros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.